besök i jordfabriken

Besök i jordfabriken 21/2

Kvällen den 21 februari var både kall och blåsig, men innanför portarna till Rölunda Gårds jordfabrik i Vålberg var det full fart. Flera jobbade extra för att ta emot oss, 16 jordentusiaster från Trägårdssällskapet.

Jan Lundell är produktionschef och berättar utförligt om hur produktionen går till och om de jordar man producerar. Frågorna haglar och Jan som arbetat med jord i 20 år har svar på alla frågor.

Sveriges modernaste jordfabrik

I väl anpassade och nybyggda lokaler producerar jordexperterna på Rölunda 200 000 kubikmeter jord per år. Fabriken i Vålberg är en av tre och Rölundas största med ca 10 anställda. Produktionskedjan är helt sluten och det enda vi ser i fabriken är rör och maskiner som gör alla moment till den färdiga tillplattade jordpåsen klar att lasta. Högsäsongen börjar i mars när 100 lastbilar per dag hämtar jordsäckar.

Recept på jord

Vi som odlar byter gärna recept på gott man kan göra av det odlade. På Rölunda skapar man helt andra recept. Varje påsjord har sitt recept och blandas ”för hand” utomhus av jordarbetare i lasttruckar och grävmaskiner.

Torv är grunden i alla jordar och består av två sorter med olika egenskaper. Den ljusbruna är yngre och skapar luftighet, den svarta är riktigt gammal och mullrik. Den ljusa bryts söder om Kristinehamn och den svarta väster om Vänern. Torven skalas av i tunna lager från mossarna och Rölunda tar 2-3 cm per år.

Kalk tillsätts för att höja PH-värdet i jord som ska användas till annat än surjordsväxter. Sand, grus eller små lecakulor används för att öka jordens dräneringsförmåga och i en del jordar tillsätts lera. All jord får sin speciella dos av närig, antingen NPK (konstgödsel) eller naturgödsel från höns eller ko.

Att blanda rätt är ett hantverk

Torven är ett naturmaterial och kan därför variera. En skicklig jordarbetare kliver därför av sin grävmaskin för att känna om jorden har rätt textur. Mer av någon sort kan behövas. Hanteringen påminner om att baka bröd.

Olika jord i olika påsar

Jan menar att en planteringsjord med lera är en bra bas för all odling och att fördelen med de ekologiska jordarna är att de innehåller ett myller av mikroorganismer och håller näringen längre. Det gör den särskilt lämplig i krukor och balkonglådor.

I sortimentet finns många specialjordar, praktiskt för den som inte vill eller har plats att blanda själv. Förutom jord tillverkas både natur- och konstgödsel och jordförbättringsprodukter som barkmull, biokol, kalk och torv.

Rölunda tar också fram en del av sina jordrecept i samarbete med bl a Änglamark och yrkesodlare. Företag kan även beställa olika typer av anläggningsjord i lösvikt.

Nöjda besökare

Efter två timmar lämnade tolv kvinnor och fyra män jordfabriken med nya kunskaper om hur det går till att göra jord i påse. Tack Rölunda för ett intressant besök!

Jan och Inger i jordfabriken

jordpåsar