Ett 60-tal jordintresserade odlare tog del av allt det Tom Eriksson berättade om jord och gödning. Vi fick en forskares perspektiv på hur man odlar för ett få frodiga växter och vilka näringsämnen som alla växter behöver. Slutsatsen om påsjord är att det räcker med en sort, en billig variant av planteringsjord.
Alla påsjordar innehåller till största delen torv och det är inget fel i det. Vill du ha en såjord sållar du bort allt grus från planteringsjorden och tillsätter eventuellt lite finkornig sand. Till all påsjord behöver du tillsätta näring, lite varje dag. De dyrare jordarna är gödslade så de klarar de första veckorna utan gödselvattning.
Kväve (N), fosfor (P) och kalium (K) är nödvändig mat för alla växter och precis som oss mår de bra av att få lite mat varje dag. PH-värdet är växterna däremot inte så kinkiga med, alla trivs bra med ett PH mellan 5 och 6. Så rhododendronjord eller kalk behövs egentligen inte.
Gödsla? Gör som naturen
Det som gjorde flera av oss odlare brydda var Toms resonemang om att den naturgödsel som vi köper på säck innebär att åkrarna där djurens mat odlas måste konstgödslas. Höns-, ko- och annan djurgödsel räcker inte till både åker och påse. Tom menar också att alla jordbruk och odlingar omöjligt kan ställa om till ekologisk odling. Naturgödseln räcker helt enkelt inte till. Så frågan är vem som ska använda konstgödsel eller mineralgödsel, som Tom föredrar att kalla den?
Toms filosofi går ut på att härma naturen. Använd det som växterna och det hushållet producerar och lämna tillbaka det till din trädgård. Använd guldvatten och näringsrik varmkompost från köksavfallet och trädgårdskompost för att öka mullhalten. Allt organiskt material som trädgården producerar ska tillbaka, så gör de vilda växterna.
Enkel jordanalys
Jorden i våra trädgårdar är nåt helt annat än påsjord, den består inte i huvudsak av torv. Många har mer eller mindre styva lerjordar och andra har sandjord. Tom beskrev hur man själv kan avgöra vilken typ av lerjord man har och hur man kan förbättra den.
En enkel jordanalys är att ta en liten klump av lera och rulla ut den till en smal sträng. Får man en sträng som är ca 3 mm i diameter innan den går sönder har man en lerjord. Lättlera om man kan rulla till 2 mm, mellanlera 1-1,5 mm, styv lera 1 mm och mycket styv lera om strängen kan rullas till mindre än 1 mm. Blanda absolut inte i sand för att förbättra lergjord, då blir den som betong!
Bark och annat organiskt material från komposten är det som behövs för att öka mullhalten och försök inte odla sandälskande växter på en lerjord. Sandjorden har motsatt problem men receptet är detsamma, tillför massor med organiskt material för att öka mullhalten.